Vitajte na našom eshope! Sme jediným oficiálnym franchise partnerom Helly Hansen na Slovensku. Pri objednávkach nad 69 € doprava zadarmo! Osobné prevzatie na predajni v Bory Mall Bratislava.

Výbava profesionálneho jachtára

Čo nosí profesionálny skipper v batohu?

Na našom Instagrame sme vám sľúbili ukážku toho, čo nosí profesionálny jachtár / skipper vo svojom batohu. Vyspovedali sme nášho skvelého kamaráta Jiřího a tu je malá ukážka jeho sailing profesionálnej výbavy. Vopred upozorňujeme, že kvôli rýchlosti času a pre účely fotky máme zatiaľ len asi 10% toho, čo by správny jachtár mal na lodi mať. :-)

Čo je teda na fotke? Poďme si vymenovať každú položku jachtárskeho vybavenia, ktoré nám Jirko odfotil. Pri každom kúsku napíšeme na čo konkrétnu vec používa.

Pohodlné tepláky. Citujeme Jiřího: “Ja v tom chodim furt, nosím to v kajute, spím v tom, keď je treba a je zima tak si dám termo, na to tieto tepláky a na to nepremokavé gate. Nosím to aj na cestovanie, mám rád pohodlie v aute, lietadle, v autobuse.” 

Tričko z lycry s dlhým rukávom / UV rashguard. Ochrana pred UV lúčmi je dôležitá, na lodi je skipper v podstate celý deň na slnku. V lete príjemne chladí a chráni plavca pred medúzami. Pre každého, kto má len malú alergiu na slnko, takéto tričko je nutnosť. 

LIFA vesta. Skvelá vec, chorváti nosia vesty stále. Ochráni pred vetrom a nepotia sa pazuchy. Keď je veľká zima, tak pod bundu na zateplenie.

Jachtárske bezprstové rukavice. Túto položku asi netreba skúseným jachtárom vysvetľovať. Každý, kto skúšal chytiť svištiace lano od uvoľnenej kosatky/genoy holou rukou vie, že poriadne jachtárske rukavice sú naozaj dôležitým kúskom výbavy správneho skippera. Rukavice nájdete tu.

Opasok. Citujeme Jirku: “Ty vole, ten opasok je super, je taký gumený elastický, a sedí mi najmenšia veľkosť, úplná paráda. A má super klipsňu.” Čo tým Jirko myslel nám úplne nie je jasné, ale chystáme s ním hodinku otázok a odpovedí na našich sociálnych sieťach, tak sa ho môžete spýtať sami :-)

Tenisky s bielou podrážkou. V lete je fajn chodiť po lodi bosý, ale ak je chladnejšie, alebo nejde len o pohodovú dovolenkovú pomalú plavbu, je vhodné mať poriadne jachtárske topánky. Topánky, ktoré ochránia nohu pred rôznymi trčiacimi vecami, ktorých je na lodi dosť. Tieto topánky na loď musia mať nefarbiacu (vo väčšine prípadov bielu) podrážku, aby nezafarbili biely laminát.

Jachtárska bunda. Táto bunda patrí medzi top jachtárske bundy. Je nepremokavá, vetruodolná, tenká a priedušná. Profesionálny jachtár ocení jej vysoký golier, ktorý chráni pred nepríjemným vetrom pri kormidle. Určite treba spomenúť aj jej žiarivú farbu, ktorá v prípade MOB (man over board / muž cez palubu) zjednoduší lokáciu človeka vo vode. Jiří zbožňuje čiernu farbu, pretože na nej nie je vidno špinu, ale špičkové top jachtárske bundy na oceánsky sailing robia len v žiarivých farbách.

Nohavice s predĺženým dielom až na ramená. Tieto nohavice majú všetky výhody ktoré má aj bunda spomenutá vyššie. Sú nepremokavé, vetruodolné a tieto sú aj “špine” odolné :-). Sú čierne a tak zvládnu všetky nástrahy špinavej podlahy, olejové či mazové škvrny z náradia a iné na lodi číhajúce nečisté nebezpečenstvá.

Polarizačné okuliare. Neoceniteľný pomocník každého jachtára. Ochránia zrak pred slnkom a pri kotvení či parkovaní lode v maríne skipper krásne vidí pod hladinu vďaka polarizačnému filtru. Na more bez polarizačných okuliarov Jirko nikde nejde!

Hygienická taštička. Takýto skvelý pomocník udrží poriadok vo všetkých hygienických veciach, ktoré tak nie sú rozhádzané po batohu či taške. 

Gopro + príslušenstvo + náhradné batérie. Fotoaparát + náhradné batérie + podvodné puzdro. Gimbal. Bežným jachtárom stačí na foto/video dokumentáciu, Jiři nosí vybavenie hodné profesionálneho fotografa. Vďaka tomu robí úžasné fotky a videá a posádky, ktoré s ním strávia čas na lodi majú tak zachytené všetky perfektné spomienky. 

Dron + príslušenstvo. Jirkove dronové zábery sú známe po celom československom jachtárskom Facebooku. My použijeme dron keď sa dostaneme s Jirkom na more, aby sme z výšky odfotili celú jeho jachtársku výbavu. Na tejto fotke máme 29 položiek, Jirko ich v duffel bagu nosí cez 150! 

LED projektor. Jirko je nie len profesionálny skipper, ale aj skvelý inštruktor jachtingu. Keď je treba, kurzistom na lodi púšťa inštruktážne videá či jachtárske fotky.  

Vodotesná led baterka (4 kusy!), dva krát vodotesná led čelovka s červeným svetlom a lampa do kokpitu. Pri súhrne toho jachtárskeho vybavenia sme zistili, že Jirko je úchyl na baterky, svetlá, čelovky a lampičky. Ale povieme to teda jeho vlastnými slovami: “V noci v búrke na mori na kotve nechceš zostať bez svetla.” OK Jirko, berieme na vedomie :-). 
A prečo je pre skippera na lodi dôležitá čelovka s červeným svetlom? Pretože červené svetlo v noci najmenej zasahuje do “nočného videnia” človeka. Biele svetlo na plavbe oslepí a oči si musia dlho zvykať na tmu, červené svetlo je na nočnú palubu pri plavbe najvhodnejšie. 

Ďalekohľad. Každý správny jachtár má na palube ďalekohľad. 
WiFi router. Aby každý na palube mal dostatok dát, Jirko si nosí aj takéto vychytávky na loď. 

5m lano PES 6mm. Všelijakých lán, laniek, REPiek nosí Jirko so sebou vždy poriadnu kopu. Či už na uviazanie dinghy, alebo na sušenie prádla či iné jachtárske úkony, lanká a šnúry sa na lodi vždy zídu. 
Dyneema soft shackle. Shackle nosí asi každý profesionálny skipper, novinkou sú však núdzové shackle z materiálu Dyneema. Jirko si ich nevie vynachváliť. Spýtať sa ho na to môžete pri našom interview, ktoré s ním spravíme neskôr. 
Strieborná páska. NASA má pásku ako oficiálny nástroj na opravu všetkého, správny skipper má striebornú pásku v batohu tiež. Jirko s ňou dokáže zalepiť dieru v lodi, alebo pripútať neposlušného žiaka k sťažňu. 
WD 40 sprej. Netreba asi predstavovať, každý kutil vie, čo je to WDčko.  
Multi nožík. Nôž je nástroj, ktorý musí byť vo vačku každého jachtára, skippera či kapitána. Multifunkčným nožom s množstvom čepieľ a “fidlátok” dokáže skipper prerezať lano ktoré drží loď pri búrke, otvoriť konzervu tuniaka, či vývrtkou odzátkovať fľašku dobrého Plavacu z Hvaru. 
Veríme, že teraz máte aspoň malý prehľad toho, čo profesionálny jachtár musí mať so sebou na palube jachty, aj keď je to len desatina zo všetkých vecí. Sledujte náš blog aj ďalej, určite vám prinesieme kompletný zoznam Jirkovho batohu a duffel bagu. Bude to však na viacdielny seriál :-D 

Ahoy na mori!