Vitajte na našom eshope! Sme jediným oficiálnym franchise partnerom Helly Hansen na Slovensku. Pri objednávkach nad 69 € doprava zadarmo! Osobné prevzatie na predajni v Bory Mall Bratislava.

Helly Hansen na regate 2021

Začiatkom mája sme sa zúčastnili na regate Memoriál Vladimíra Psalmana 2021 ako súťažná posádka. Okrem množstva zážitkov sme si odniesli aj množstvo cenných poznatkov o jachtárskej výbave a oblečení. Predsa len je najlepšie vyskúšať si na vlastnej koži dôvody, prečo je Helly Hansen jednou z top značiek oblečenia a výbavy pre jachting. 

Súťažný deň regaty 0
Po príchode do maríny a preberaní lode sme mohli konečne vybaliť auto a naložiť všetky naše pobalené veci do lode. Ak ste sa niekedy snažili niekam pobaliť všetky potrebné jachtárske veci viete, že poriadna priestranná a dobre uchopiteľná taška je základ úspechu. Na tento účel sa dokonale hodí Duffel bag od Helly Hansen. Robí sa v rôznych farbách a veľkostiach, presne podľa predstáv každej jachtárky či jachtára. Podľa pozorovania sme zistili, že väčšina jachtárov sa krásne zmestí do veľkého duffel bagu (70 - 90 litrov) a malého cca 30l batohu. 

Regata je skutočné športové podujatie a každá súťaž potrebuje tréning. Preto sme ešte prvý deň vyrazili potrénovať na more. Počasie nebolo úplne ukážkové, trochu fúkalo a bolo zamračené. Väčšina z nás tak vytiahla na oblečené tričká offhore jachtárske bundy a dlhé nohavice, jeden otužilec z posádky to riskol s krátkymi nohavicami. Pri premenlivom počasí je dôležité správne zvoliť vrchnú vrstvu. Flisku alebo mikinu by v tento deň prefúklo, bolo treba obliecť si vetruodolný hardshell. Ten ale musí byť dostatočne priedušný, aby sa v ňom človek nepotil. Musíme povedať, že kombinácia funkčného trička s bundami bola na tento účel priam ideálna. Oblečené sme mali Merino tričko a bundy: Aegir Race Jacket, Skagen Offshore Jacket a Crew Jacket. Na nohách Aegir Race Salopette a HP Foil Pants. Otužilec v posádke mal na nohách krátke HP Foil Shorts. 

Po tréningu nás čakal už len oddych v maríne a pozorovanie ostatných až teraz prichádzajúcich a vybaľujúcich posádok. Aby sa človek mohol pohodlne usadiť a oddychovať sú potrebné v takomto nie úplne teplom počasí dve veci: dobrý drink a pohodlné, teplé tepláky. A na to sme mali HP Ocean Sweat pants, ktoré nám robili radosť každý chladnejší večer na lodi aj v maríne. 

Súťažný deň regaty 1
Prvý deň regaty vyšlo nádherné počasie. Slnko, nie moc chladno a trochu fúkalo. Ideálny deň na parádny jachting. Tým, ktorým bola zima, pomohla mikina alebo priedušná fliska. Napríklad HP Fleece jacket je ideálnou voľbou pre slnečné, ale nie uplne teplé počasie. Netreba zabudnúť ani na šiltovku, pretože 4 až 5 hodín na vode pri slnečnom počasí môže znamenať celkom slušný úpal. Náš tím si z prvého dňa odniesol 2 pekné štvrté miesta v inshore karusel rozjazdách. Celkové poradie našej lode po prvom dni bolo miesto číslo 4. 

Súťažný deň regaty 2
Druhý deň nám nezačal vôbec dobre, pretože nám 3 hodiny opravovali vodné čerpadlo. Napriek tomu nám ho neopravili a my sme nestihli štart prvej rozjazdy. Tento deň fúkalo poriadne a počas čakania na druhú rozjazdu (bez aktívneho pohybu) dokáže byť na mori cekom zima a tak ku krátkym nohaviciam sme pridali aj bundy, ktoré nás chránili pred parádnym fičákom. Niektorí z nás mali dokonca kapucne alebo zimné čiapky. V druhej offshore-ovej rozjazde sme nedokázali držať tempo s rozcvičenými posádkami a tak sme skončili na 10. mieste. Bola to rozjazda z Murteru na ostrov Dugi Otok a mestečko Sali.

Súťažný deň regaty 3
Tento deň sme sa preflákali, kvôli takmer nulovému vetru. Keď nefúka, tak sa neplachtí. O to viac sme mohli spoznávať miestnu gastronómiu, čevapi, burek, bijelu kavu či pelinkovac. Slniečko pekne pieklo a tak sme si užívali teplo v krátkych tričkách a nohaviciach. V tom teple sme ocenili ľahké priedušné tričko (zo Solen kolekcie), ktoré bolo oveľa príjemnejšie na telo ako obyčajné tričko z bavlny. Niektorí menej skúsení jachtári si na mestskom móle cvičili parkovanie lode, iní sa psychicky pripravovali na nočnú etapu regaty.

Súťažná noc regaty 4
V neskoré poobedie flotila vyrazila zo Sali a preplavila sa k ostrovu Vela Sestrica, kde bol plánovaný štart nočnej offshore-ovej etapy regaty Memoriálu Vladimíra Psalmana 2021. Štartovalo sa od majáku Tajer a cieľ bol ostrov Zlarin (cez 40 námorných míľ v noci pomedzi ostrovy Kornati). Prípravu na túto etapu nenechal žiadny člen ani jednej posádky na náhodu. Aj tí morskí vlci, ktorí doteraz nosili krátke nohavice, boli poriadne poobliekaní v ochranných offshore-ových nohaviciach (Aegir Race Salopette), bundách s vysokými goliermi (Aegir Race Jacket, Skagen Offshore Jacket), pod ktorými bolo teplé termo oblečenie (Lifa Merino Midweight) a zatepľovacia vrstva (flísky, páperky). Tesne pred štartovacou procedúrou nám more ponúklo nádherný filmový západ slnka, posádky si užili posledné lúče májového tepla a nočná etapa odštartovala. Naša Helly Hansen posádka mala výborný štart, cca na 2 - 3 mieste. Výbornú pozíciu sme si držali až do hlbokej noci, kedy úplne klesol vietor a kompletne celá regatová flotila zostala stáť, unášaná iba morským prúdom a občasným fúknutím jemného vánku. Nebola núdza ani o stresové situácie, kedy niektoré lode boli unášané takmer ku skaliskám malých ostrovčekov a hrozila kolízia, našťastie sme mali všetci vesty. Záchranné vesty boli pri nočnej etape povinné a tak sme boli radi, že si nemusíme obliekať zatuchnuté a nemotorné veľké erárne vesty. Naša posádka mala k dispozícii svoje vlastné odľahčené samonafukovacie vesty, ktorých kvalitu sme našťastie nemuseli oceniť. Bohužiaľ vietor sa už neobjavil a tak bola celá nočná etapa zrušená, jachty mohli naštartovať motory a v noci sa presunúť na ostrov Zlarin, kde pôsobila regata nasledujúce dni.

Záverečné súťažné dni regaty
Nasledujúce dva dni (posledné regatove dni) začínali na ostrove Zlarin a prebiehali v jeho okolí. Uskutočnili sa karuselové rozjazdy ako aj dve offshorové etapy, posledná skončila v maríne na ostrove Murter, kde celá flotila na začiatku regaty štartovala. Počasie bolo každým dňom krajšie a krajšie, a tak počas záverečných dní sme odložili offshorové oblečenie a užívali si krásne slnečné (aj keď trochu veterné) počasie v krátkych nohaviciach (Helly Hansen HP softshell shorts, HP Dynamic shorts, HP Foil HT shorts a HP Racing shorts). Keď prifúklo viac ako nám bolo príjemné v krátkom tričku, doobliekli sme si flísky či vetruodolné bundy (Helly Hansen HP Fleece jacket, HP Foil light jacket, Crew jacket). Ako obuv nám počas všetkých dní skvelo poslúžili ľahučké, rýchloschnúce a priedušné jachtárske tenisky (Helly Hansen HP Foil F-1 a Ahiga V4 Hydropower). Úplne posledné minúty plavby (už v zátoke pred Murterom po prejazde cielom) bolo ukážkové kúpacie počasie, a tak sme obliekli plavky a naskákali do vody. Toto kúpanie bolo odmenou za celý súťažný týždeň na vode. 

Zhrnutie regaty a skúseností s Helly Hansen výbavou
Naša posádka skončila na relatívne peknom, šiestom mieste v celkovom poradí. Pridalo nám to veľa skúseností a pokory pred okolnosťami, ktoré sme nevedeli ovplyvniť (pokazená vodná pumpa). Rovnako nám to potvrdilo skutočnosť, že čím viac je človek pripravený, tým menej náhodných problémov ho prekvapí. A to rovnako platí aj pre výbavu a oblečenie pre jachting na mori. 

Pri sailingu je dôležité mať výbavu, ktorá vydrží rôzne počasie, vrtochy vetru, silný dážď a zároveň aj prudké slnko. Počas jedného týždňa sme zažili všetky druhy počasia, ktoré tu spomíname. Z výbavy sme použili naozaj všetko, nič nezostalo nevyužité na dne batohu. Všimli sme si, že mnoho ludí nosí na loď outdoorové bundy, bežné mikiny či horské veci. To všetko sú bezpochyby kvalitné kúsky vybavenia, no na mori im chýbajú prvky, ktoré by napríklad na horách zavadzali (alebo by boli zbytočné). Žiadna horská gore-texka nemá taký vysoký golier ako jachtárska offshore bunda. Goliere chránia pred nepríjemným vetrom a na naozaj kvalitných bundách siahajú až nad uši jachtára. Sailing veci sú väčšinou ako keby pogumované, aby vydržali nánosy soli zo špliechajúcej morskej vody či vĺn, na bežnej outdoorovej bunde by také pogumovanie bolo iba na obtiaž a na druhej strane by slaná voda poškodila membrány na bežných outdoor bundách. 

Naše skúsenosti teda hovoria: treba mať výbavu určenú konkrétne na sailing a treba pri výbere výbavy myslieť na to, že aj v letných mesiacoch nás môže prekvapiť nepríjemná búrka s vetrom o sile uragánu. Jachtárske veci Helly Hansen sú vyvíjané dlhé roky v spolupráci s profesionálmi a každý detail, každý prvok na tejto výbave je dizanovaný s ohľadom na jachting, sailing, more a nevyspytateľné živly počasia. Pripravte sa na vašu plavbu dobre! Pomôcť vám môže aj náš skorší článok, kde sme spísali zoznam vecí, čo si berie so sebou na loď profesionálny skipper. Prajeme vám veľa krásnych zážitkov na mori, pri dovolenkových plavbách, regatách či náročných jachtárskych zážitkoch. 
Ahoy na mori!