Vitajte na našom eshope! Sme jediným oficiálnym franchise partnerom Helly Hansen na Slovensku. Pri objednávkach nad 69 € doprava zadarmo! Osobné prevzatie na predajni v Bory Mall Bratislava.

Vrstvenie: Ako sa správne obliecť?

Správne oblečenie je dôležité pre každé dobrodružstvo v prírode či mestskej džungli. Aby zážitky zostali pozitívne aj v prípade meniaceho sa či zlého (upršaného, chladného, hnusného) počasia, je vhodné byť dobre pripravený na každú situáciu. A vrstvenie je ten správny spôsob pre nepredvídateľné vrtochy akéhokoľvek podnebia. Správne vrstvenie je hotová veda, záleží od mnohých faktorov (ročné obdobie, zemepisná šírka, fyzické dispozície, intenzita aktivity a iné). My si dnes povieme o základoch vrstvenia. Úplné riešenie na mieru si musí každý dobrodruh otestovať sám na vlastnej koži. 

Jednoduchý základ vrstvenia je o troch vrstvách (kusoch oblečenia). Prvá (základná) vrstva je tá, ktorá je najbližšie k telu. Mala by byť príjemná na dotyk pokožky, dobre odvádzať pot a byť čo najviac rýchloschnúca. Ďalšie vlastnosti sa líšia od ročného obdobia či podnebia. V chladných, zimných prostrediach je dôležité aby vrstva bola dostatočne hrejivá. V horúcich slnečných prostrediach sú logicky prvé vrstvy oveľa tenšie, ale napríklad majú aj vysokú UV ochranu pred slnečnými lúčmi. 

Druhá vrstva je zatepľovacia vrstva. Nechráni pred dažďom ani vetrom. Mala by byť hrejivá, vysoko priedušná a mäkká (aby nebránila v pohybe či pri obliekaní tretej vrstvy). Oblieka sa buď pre zvýšenie tepelného komfortu v prípade, že nám nestačí prvá základná vrstva (termoprádlo) a ochranná vonkajšia tretia vrstva (softshell, hardshell). Alebo v prípade, že vykonávame intenzívnu aktivitu vo veľmi chladnom počasí. V termoprádle by bolo moc zima, v soft / hardshellke by sme sa veľmi potili.

Tretia (vonkajšia) vrstva sa nazýva aj ochranná vrstva. Patrí sem softshellové aj hardshellové oblečenie. Softshell je oblečenie z príjemnej mäkkej tkaniny, ktorá chráni pred vetrom a čiastočne aj pred dažďom (avšak skôr či neskôr premokne). Hardshell chráni pred vetrom aj pred dažďom či snehom (prípadne pred litrami vody z mora počas plachtenia) ale nie je až taký poddajný a mäkký ako softshell. 
Hardshell vrstva obsahuje membránu, ktorá nedovoľuje vode prejsť dnu cez oblečenie. Na druhej strane kvalitné membrány dovoľujú vyparovanie potu smerom von z oblečenia a tak uchovávajú užívateľa v suchu a komforte. 
Vonkajšia vrstva sa oblieka pri nepriaznivom počasí buď na prvú vrstvu, alebo v prípade chladnejších dní na druhú vrstvu. 

Ako sme už spomínali, správne vrstvenie oblečenia je veľmi dôležité. Vyššie napísané sú akési základy vrstvenia, rôzne ďalšie situácie si vyžadujú iné riešenia. Napríklad v naozaj chladnom a veternom počasí na horách je vhodné šľapať na túru v termoprádle a softshellke. V prípade vyšších polôh a zvýšeného vetra nad pásmom lesa je vhodné si dať pod softshellku navyše aj tenkú druhú vrstvu, neskôr pri zostupe, je vhodné tenkú druhú vrstvu vymeniť či doplniť o hrubšiu flísku, či tenkú páperku.
V prípade menej intezívnej aktivity (mestská turistika či urban exploring) v chladných mesiacoch je zas možné mať len pohodlnú prvú vrstvu a na tom hrubú páperovú bundu. 

Každý si musí nájsť tú správnu cestu pre svoj štýl, šport a okolnosti. Dôležité je dobre sa pripraviť a potom si už len vychutnávať dobrodružstvo.